Mantvydas - 2007-11-11 21:59:01

Witajcie...

Co sądzicie o zamówieniu takowego "rożna" (?)

http://storm.nazwa.pl/wiki/images/6/6b/ … rmyr01.jpg

Uważam, że przydatna to rzecz...

Narymont - 2007-11-11 22:13:20

Fajny efekt można uzykać piekąc mięso w cieście.

Robi sie ciasto zakalcowe, mięso naciera sie solą okleja całe świerzymi ziołami  i owija warstwą prostego ciasta z mąki i wody, zagrzebujemy zawiniątko  w popiele i pieczemu około godziny, zalezy jak duża sztuka mięsa i jak tłuste. Tak upieczone praktycznie nie traci soków i świetnie przechodzi smakiem przypraw. Oczywiście ciasto pełni rolę piekarnika jednorazowego. Warto wspomnieć że takie mięsko można też dość długo pzrechowywac dopóki sie go nie otworzy ;)

Są też opcje jak upiec mięso w ziemi pod ogniskiem całe szczelnie okryte roślinami i inne :)

Znam też sposoby na zagotowanie wody w glinianych naczyniach tak by ich nie uszkodzić itp. Fajnie byłoby zrobić kiedyś ognisko to pokazałbym pare rzeczy w warunkach polowych.

Mantvydas - 2007-11-11 22:18:43

To co opisujesz mogliśmy zobaczyć na festynie Szwajcaria 2007. Tam mięso obwijano liściem chrzanu i obklejano ciastem z mąki, a następnie wrzucano cosik takowego do żaru... Ta sama metoda co ją opisywałeś :)

Arvydas - 2007-11-11 22:24:30

Było to na festynie.
Narymoncie mógłbyś pokazać gotowanie wody.
Co do grila-możesz samemu to zrobić Mantvydasie, nie jest to takie trudne do zrobienia-przynajmniej tak wygląda.

Mantvydas - 2007-11-11 22:29:48

Można by spróbować, jeno opłacić to jakoś było by trzeba... toć funduszy na ekwipunek drużynny sam ponosić nie zdołam...

Narymont - 2007-11-11 22:38:10

hoh fajnie ;) ciekaw jestem innych metod, myśle że nie ekserymentowali z pół surowa rybą wśród gawiedzi :)

Naprawde jeżeli chodzi o kuchnie możliwości są ogromne, jedyne co ogranicza to warunki bytowania a co za tym idzie przechowania żywności i jej transportu :) Tak czy inaczej jestem gotowy by przygotować samodzilnie smaczną strawe dla kilku osób, bez zbytniego nadwręzania sakiewki. (zależne też od pory roku np. grzyby, poza sezonem są neizwykle drogie, no i oczywiście od gustu)

a taki ruszt hmmm, no niesądze żeby był zbyt popularny w jaćwieskiej kuchni, wszak jest mnostwo innych sposobów przyrządzania strawy.

Jeżeli chodzi o gotowanie, to odniose sie konkretnie do meltanu gdzie do przygotowania potrzebujemy wrzątku, chodzi o zagotowanie wody kamieniami, wbrew pozorom to nie takie proste :) trzeba wiuedzieć jakie kamienie nie pękają wrzucone do chłodnej wody.

Mantvydas - 2007-11-11 22:46:48

Hehe, pokaz gotowania wody za pomocą kamieni miał być na tegorocznym festynie, ale organizatorzy nie wykazywali entuzjazmu, może w przyszłym roku ... :)

To oczywiste, że jest dużo rożnych metod przyrządzania strawy zastępujących rożen. Jeno kuchty odpowiedniego nam brak co by czas poświęcił na to by przy garach posiedzieć.

www.pudelekphenian.pun.pl www.error-skateboards.pun.pl www.mistrz-bakugan-gra.pun.pl www.kawaleriakoszalin.pun.pl www.303rdlsu.pun.pl