Mantvydas - 2007-11-11 21:59:01 |
Witajcie...
Co sądzicie o zamówieniu takowego "rożna" (?)
http://storm.nazwa.pl/wiki/images/6/6b/ … rmyr01.jpg
Uważam, że przydatna to rzecz...
|
Narymont - 2007-11-11 22:13:20 |
Fajny efekt można uzykać piekąc mięso w cieście.
Robi sie ciasto zakalcowe, mięso naciera sie solą okleja całe świerzymi ziołami i owija warstwą prostego ciasta z mąki i wody, zagrzebujemy zawiniątko w popiele i pieczemu około godziny, zalezy jak duża sztuka mięsa i jak tłuste. Tak upieczone praktycznie nie traci soków i świetnie przechodzi smakiem przypraw. Oczywiście ciasto pełni rolę piekarnika jednorazowego. Warto wspomnieć że takie mięsko można też dość długo pzrechowywac dopóki sie go nie otworzy ;)
Są też opcje jak upiec mięso w ziemi pod ogniskiem całe szczelnie okryte roślinami i inne :)
Znam też sposoby na zagotowanie wody w glinianych naczyniach tak by ich nie uszkodzić itp. Fajnie byłoby zrobić kiedyś ognisko to pokazałbym pare rzeczy w warunkach polowych.
|
Mantvydas - 2007-11-11 22:18:43 |
To co opisujesz mogliśmy zobaczyć na festynie Szwajcaria 2007. Tam mięso obwijano liściem chrzanu i obklejano ciastem z mąki, a następnie wrzucano cosik takowego do żaru... Ta sama metoda co ją opisywałeś :)
|
Arvydas - 2007-11-11 22:24:30 |
Było to na festynie. Narymoncie mógłbyś pokazać gotowanie wody. Co do grila-możesz samemu to zrobić Mantvydasie, nie jest to takie trudne do zrobienia-przynajmniej tak wygląda.
|
Mantvydas - 2007-11-11 22:29:48 |
Można by spróbować, jeno opłacić to jakoś było by trzeba... toć funduszy na ekwipunek drużynny sam ponosić nie zdołam...
|
Narymont - 2007-11-11 22:38:10 |
hoh fajnie ;) ciekaw jestem innych metod, myśle że nie ekserymentowali z pół surowa rybą wśród gawiedzi :)
Naprawde jeżeli chodzi o kuchnie możliwości są ogromne, jedyne co ogranicza to warunki bytowania a co za tym idzie przechowania żywności i jej transportu :) Tak czy inaczej jestem gotowy by przygotować samodzilnie smaczną strawe dla kilku osób, bez zbytniego nadwręzania sakiewki. (zależne też od pory roku np. grzyby, poza sezonem są neizwykle drogie, no i oczywiście od gustu)
a taki ruszt hmmm, no niesądze żeby był zbyt popularny w jaćwieskiej kuchni, wszak jest mnostwo innych sposobów przyrządzania strawy.
Jeżeli chodzi o gotowanie, to odniose sie konkretnie do meltanu gdzie do przygotowania potrzebujemy wrzątku, chodzi o zagotowanie wody kamieniami, wbrew pozorom to nie takie proste :) trzeba wiuedzieć jakie kamienie nie pękają wrzucone do chłodnej wody.
|
Mantvydas - 2007-11-11 22:46:48 |
Hehe, pokaz gotowania wody za pomocą kamieni miał być na tegorocznym festynie, ale organizatorzy nie wykazywali entuzjazmu, może w przyszłym roku ... :)
To oczywiste, że jest dużo rożnych metod przyrządzania strawy zastępujących rożen. Jeno kuchty odpowiedniego nam brak co by czas poświęcił na to by przy garach posiedzieć.
|